Ruinerna turisttips

På sommaren finns det i regel organiserade vandringar till en del ruiner och är man en lite större grupp kan man kanske få en egen guidning. Bokning kan ske hos Gotlands museum bokningen@gotlandsmuseum.se eller tel. 0498-292740.

Turisttips

Rundvandring bland ruiner

En egen rundvandring i staden med besök i några av ruinerna kan vara en trevlig upplevelse av Visby. Det intressantaste är då att välja de ruiner som är gratis att besöka och öppna för allmänheten.

S:ta Karin
Lämplig start kan vara ett besök i S:ta Karin som ligger vid Stora Torget. S:ta Karin, som är byggd i gotisk stil, är den vackraste av ruinerna när det gäller insidan. Värt är att titta på bågarna som ännu finns kvar. Letar man upp ett romanskt fönster har man hittat den äldsta delen av ruinen. Runt hörnan av ruinen utefter Sankta Katarinagatan finns en platta över en port (tympanon) med en inskrift som ha vållat så många forskare huvudbry för att tolka inskriften. En bra idé är förstås att läsa om ruinerna vid besöket.

S:t Lars
Ruinen är mest känd för sina hemliga gångar inne i väggarna. Ruinen har ett romanskt kor. Finns tid kan man gärna läsa berättelsen om den gömda skatten i ruinen.

Drotten
Passa på och besök S:t Lars syskonruin Drotten, som ligger alldeles intill. Drotten är byggd i romansk stil men en del fönster har gotisk utformning. Drotten är inget helgon, men varifrån kommer ordet drott? Namnkommittén för gatunamn har inte varit så påläst när man givit gatan intill Drotten namnet S:t Drottensgatan. Passa också på att friska upp minnet om Gotlands kände son uppfinnaren Christopher Polhem, som finns som staty i den lilla vackra parken intill.

S:t Clemens
Vandra en bit norrut och besök S:t Clemens, en av de äldsta ruinerna i Visby. Kyrkan var uppförd i romansk stil. Platsen där ruinen ligger är en gammal kultplats från hednatiden och här byggdes en av de första stenkyrkorna på Gotland. Denna gamla kyrka från omkring 1060 finns markerad inne på ruinens mark. Vid sydingången kan man stanna upp en kort stund vid en gravsten med inskrift och ägna en tanke åt Botref.

Kaffepaus
Om vädret tillåter kan det var dags att ta en ”fikapaus” i Hotell Clemens vackra trädgård. Då kan man fundera på vad cigarren hette som tillverkades här intill och stämma av vem som vet skillnaden mellan romansk stil och gotisk stil, samt vad betyder drott och tympanon.

Vill man förlänga promenaden en bra bit kan ett besök avläggas i ruinerna S:t Hans och S:t Per i södra delen av staden. Här finns det inga väggar så det är alltid öppet. Här kan man beundra hur stort det gemensamma kyrkorummet var för de båda kyrkorna.

Vandring till S:t Görans kyrkoruin och längs Kärleksstigen

En längre vandring kan också vara trevligt och nyttigt att göra, gärna medförande ryggsäck med proviant. Kärleksstigen börjar vid S:t Görans ruin, som man kan passa på att titta in i (den är dock låst). Stigen går sedan norrut under klinten till Galgberget och kommer så småningom ut på bilvägen till Snäck. Här måste man gå norrut eller söderut för att ta sig ner i Åsbergska hagen som ligger på andra sidan vägen. Det är också fullt möjligt att cykla Kärleksstigen. Går man kan det vara skönt att bli hämtad av någon med bil för skjuts tillbaka till staden. Man kan då samlas nere vid havet norr om Gustafsvik.